luni, 15 martie 2010

Cum ne influenteaza vremea starea de spirit si sanatatea?


Eram la serviciu si ma uitm pe geam la norii negri si pufosi ce strabateau cerul. In birou domina o stare generala de somn si de chef de... de orice, numai de munca NU :P... Atunci imi reveni in minte o intrebare care ma framanta de muuult timp. Intrebarea e: de ce ne e somn atunci cand se schimba vremea si vine ploaia sau cand e vremea inchisa? Si nu neaparat somn, ci acea stare de moliciune, in care stai trantit in scaun fara nici un fel de vlaga, insotita sau nu de o stare de depresie. Am dat un search pe gugal, sa vad ce pot afla despre acest topic.

Exista 3 factori importanti care ne afecteaza dispozitia si sanatatea: temperatura, presiunea si umiditatea. Azi discutam despre presiune.

In primul si in primul rand cum influienteaza presiunea atmosferica tensiunea:

(urmatorul articol este luat de pe http://www.realitatea.net/presiunea-atmosferica--influenteaza-tensiunea-arteriala_191012.html)

"Ceea ce citim pe aparatul de măsurare a tensiunii reprezintă exact cu cât este mai mare presiunea pe care o exercită sângele asupra pereţilor vaselor faţă de presiunea atmosferică. De exemplu, dacă presiunea atmosferică este de 760 mm coloană de mercur şi tensiunea arterială maximă indicată de aparat este de 120 sau 12 mm înseamnă că presiunea sângelui în artere este de 120 +760 mm coloană de mercur.

În felul acesta, sângele oxigenat pompat de inimă poate ajunge până la nivelul celor mai mici vase de sânge periferice. Diferenţa de presiune la pereţii veselor sanguine este susţinută, compensată, de rezistenţa lor. Dacă vasele sanguine nu ar fi deloc elastice, scăderea presiunii atmosferice ar însemna, automat, creşterea tensiunii arteriale. Şi invers. Vasele sanguine însă nu sunt rigide, dar nici foarte elastice nu sunt, astfel încât variaţiile presiunii atmosferice să nu se simtă deloc în valoarea tensiunii arteriale. La vârste înaintate sau în cazul unor afecţiuni, când elasticitatea acestora scade, variaţiile presiunii atmosferice se traduc mai mult sau mai puţin în variaţii ale tensiunii arteriale.

Variaţiile induse de presiunea atmosferică sunt mici în comparaţie cu cele datorate unor cauze proprii organismului. De exemplu, o scădere mare a presiunii atmosferice de la o zi la alta, să zicem de 5 mm coloană de mercur, o scădere de excepţie de altfel, poate însemna în cel mai rău caz o creştere a tensiunii arteriale de la 12 la 12,5. "

Masele de aer reci duc la scăderea presiunii atmosferice ceea ce favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, ingreunarea gandirii si apatia. Deasemenea, scăderea presiunii atmosferice favorizeaza retenţia apei în organism, iar creşterea presiunii, eliminarea acestei ape prin urinare.

Studiul tensiunii arteriale la persoanele sănătoase arată o creştere în cazul oscilaţiilor bruşte şi ample ale presiunii atmosferice. Unele persoane resimt creşterea aceasta prin diverse simptome: nevralgii, accentuarea durerilor reumatismale, dureri la nivelul plăgilor cicatrizate, tulburări digestive, scăderea capacităţii de muncă.

Vremea inchisa este un si factor de agravare a depresiilor, mai ales din cauza faptului ca oamenii petrec mai mult timp in casa.

Tot legat de vreme si starea de sanatate ar mai fi de luat in calcul si astenia de primavara sau in general Meteosensibilitatea... Dar asta intr-un alt post, ca deja m-am lungit prea mult.

Sper ca ati gasit folositoare informatiile pe care vi le-am prezentat mai sus si nu v-am plictisit. Pe mine ma fascineaza toate aceste legaturi intre organismul nostru si mama natura.

Enjoy!

Un comentariu:

  1. Pe mine ma doare capul uneori de mor(adevarate migrene) cand scade presiunea si se apropie vremea urata.

    RăspundețiȘtergere